Euroopplaisen ja Japanilaisen avaruustutkimuksen voimannäyte BepiColombo laukaistiin matkaan Ariane 5- kantoraketin kyydissä 20.10.2018. Nimensä hanke on saanut italialaiselta matemaatikolta, Giuseppe ”Bepi” Colombolta, joka oli mukana Mariner 10- tutkimusprojektissa. Määränpäänsä Merkuriukseen BepiColombon tulisi saavuttaa vuonna 2025. Seitsemän vuoden lentomatka on täynnä vauhtia ja vaara tilanteita. Merkurius on lähellä Aurinkoa, jonka valtavan massan painovoima antaa BepiColombolle liikaakin vauhtia. Sitä on hidastettava mutkittelemalla ja matkaa kertyykin huikeat yli 8 miljardia kilometriä. Sen lisäksi satelliittien tulee kestää merkittäviä lämpötilanvaihteluja Merkuriuksen päivän 430 C ja yön -180 C välillä.

Suomalaisen teknologian osuus BepiColombossa on merkittävä. Esimerkiksi SIXS-spektrometri ja MIXS-röntgenkamera sisältävät suomalaista huippuosaamista. SIXS-spektrometri mittaa auringosta tulevaa röntgensäteilyä sekä elektroni- ja protonivirtaa. MIXS-röntgenkamera puolestaan mittaa röntgensäteilyn ja hiukkasvirran synnyttämiä reaktioita planeetan pinnalla. Mittauksista voidaan päätellä mm. pinnan alkuainepitoisuuksia ja rakennetta.

Yhdessä BepiColombon muiden instrumenttien kanssa MIXS ja SIXS auttavat selvittämään, miten aurinkotuuli tunkeutuu Merkuriuksen magneettikenttään ja miten magneettikenttä taas kiihdyttää hiukkasia.

Eforit Oy:llä on ollut kunnia osallistua omalla pintakäsittelyosaamisellaan vaativien komponenttien pintakäsittelyyn ja valmistukseen!

 

Lähteenä käytetty Tieteen Kuvalehdessä 14/2018 ollutta artikkelia.