Yksi avaruushistorian suurimmista ja merkittävimmistä tutkimusprojekteista on päättynyt:

Jo lähes kaksikymmentä vuotta Cassinin matkaa on voitu seurata kuin jännitysnäytelmää sen lähettämän informaation ja häkellyttävän hienojen kuvien muodossa. Luotain laukaistiin matkalleen Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta aikaisin aamulla 15.päivänä lokakuuta 1997.

Kyseessä oli ja on yhä kaikkienaikojen kallein avaruusluotain. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n, Euroopan avaruusjärjestön ESA:n ja Italian avaruushallinnon yhteishanke maksoi lähes neljä miljardia dollaria.

Suomi osallistui Cassinin CAPS-plasmaspektrometriin kuuluvan IBS-ionisuihkuspektrometrin ja CAPSin pyörityskoneiston, MIMI/LEMMS-laitteen pyörityskoneiston ja Huygensin HASI-kaasukehäininstrumentin ja radiokorkeusmittarin toteutukseen.

Myös yrityksellemme on ollut kunnia osallistua Cassinin menestyksekkääseen matkaan pinnoittamalla kolme, kahden suuren puolipallon sarjaa puhtaalla kullalla tarkkojen NASAn laatimien speksien ja tiukkojen erityisvaatimusten mukaisesti kappaleiden evaluointia, tuotekehitystä ja lopullista lentoversiota varten. Näitä olivat mm. erittäin vaativat lämpösyklaukset, pinnoitteen tasaisuus, kiinnipysyvyys ja antimagneettisuus.

Tekijää oli etsitty ympäri maailmaa, ja lopulta – onneksemme – löytyi Eforit Oy Suomesta.

Kiitos vielä kerran luottamuksesta ja onnea uusien, Cassinin kaltaisten legendojen luomisessa!